Hestens ydre muskler

Hestens ydre muskler

For vores heste skal kunne bevæge sig balanceret, dynamisk og sundt er det nødvendigt at hestens muskler er velfungerende, bløde og med et minimum af spændinger. Ved blot 5% spænding i en muskel vil det påvirke hestens bevægelse, denne spænding vil let kunne mærkes. Ved spænding i 30% af en muskel er muskelfunktionen så markant nedsat at kroppen skåner denne muskel ved at kompensere med andre muskler, disse muskler vil herved komme på overarbejde og skabe andre problemstillinger i hestens krop. Derfor er det vigtigt at få sin hest afspændt via massage og udstrækning, hvis du oplever problemstillinger.

 

Hvorfor opstår spændinger?
Spændinger i hestens muskler kan opstå af mange forskellige årsager – det kan være hesten har været uheldig på folden, gået med en sadle der er forkert tilpasset, en overbelastning i ridning eller kompensering i kroppen fra halthed, tabt sko mv. Det kan også skyldes problemer inde i hesten, der “stråler ud” i kroppen såsom mavesår, sædstrengsadherance, øget indhold af orm/parasitter, underlivsinfektion mv.
Ved mistanke om problemer indeni hesten skal dyrlægen tilse hesten.

Når spændinger er opstået “klistre” muskelfibrene sig sammen og giver det vi kalder for spændinger – disse spændinger gør musklen kort og trækker derved i senen som er vedhæftet til en knogle, der giver hesten nedsat bevægelse i et given led. Derfor er det vigtigt at hestens muskler afspændes før hesten afbalanceres med ledmobilisering, da der ellers vil være risiko for musklen modarbejder ved ledmobilisering.

 

“Jeg anbefaler at du får din hest masseret med jævne mellemrum for at forebygge problemstillinger i hestens krop og holde din hest smidig.”

 

Hvad gør massage ved min hest?
Når spændingen er opstået skal muskelfibrene løsnes, i forbindelse med massagen udføres vil blod- og lymfecirkulationen øges. Lymfecirkulationen der er ansvarlig for at transportere affaldsstoffer (bl.a. mælkesyrer) tilbage til kredsløbet, hvor affaldsstofferne udskilles gennem nyrerne. Ved den øget blodcirkulation medfølger ilt og næring der bidrager til genopbyggelse af musklerne.

Når jeg afbalancere hestene leder jeg altid efter det sted problemet stammer fra, jeg massere derfor ikke efter et bestemt system eller en specifik tilgang. Jeg er uddannet til at massere indenfor forskellige typer af hestemassage bl.a. pain-ponit massage, trykpunktsmassage, speciale massage, fysiurgisk massage, bindevævsmassage mv. Jeg kombinere de forskellige teknikker og tilgange på kryds og tværs for at give din hest den absolut bedste oplevelse og mest effektive massage.

IMG_3877