I dette blogindlæg kommer jeg omkring de 3 typiske årsager til dine hønet går i stykker.

Der findes flere årsager til det, end de nævnte i indlægget her – dette er de mest typiske jeg oplever. Har du andre spørgsmål eller udfordringer med dine hønet er du meget velkommen til at kontakte mig for råd og vejledning.

Grund 1/3 – Den sultne hest

Først og fremmest skyldes det rigtig ofte at din hest er SULTEN.
Vores heste (uanset alder, race og brug) danner mavesyrer døgnet rundt.

Hestens fordøjelse er sammensat således at hesten reelt set har brug for at spise døgnet rundt, kun med ganske korte pauser imellem (få timer).

Ved at sikre din hest har grovfoder tilgængeligt døgnet rundt (grovfoder ad libitum) er du på vej mod forebyggelse af mavesår hos din hest.

 

Hvad har mavesår og sult at gøre med ødelagte hønet? 🤔

 

Lad os antage du står opstaldet (eller har hesten hjemme) hvor der tildeles grovfoder på bestemte tidspunkter hver dag, hvis der er gået længe imellem den sidste portion grovfoder din hest har fået, vil der nu være en større mængde mavesyrer, der skal “slås ned”.

Mavesyren neutraliseres med bikarbonat, bikarbonat findes i store mængder i hestens spyt, spyt som din hest danner ved din hest tygger sit foder.

  

Forestil dig at have en vis mængde mavesyrer, der skvulper rundt nede i mavesækken – det er stærkt ubehageligt og laver over tid skade, som kan være en medvirkende årsag til mavesår.

Står hesten med et fysisk ubehag øges stressniveauet hos hesten, derved bliver hesten mere aggressiv – i sammenhæng med foder omtaler vi det oftest som “hesten er foder aggressiv” 😡..

En foder aggressiv hest vil derfor ofte kaste sig over sit hønet og blive frustreret over høet ikke kommer “hurtigt nok ud” til hesten.

En sådan hest vil kunne ødelægge et hønet, uanset hvor god kvaliteten af hønettet end måtte være.

Rent læringsmæssigt vil hesten tilmed lære at øget aggressivitet overfor hønettet skaffer hesten hø hurtigere. Derved er hesten blevet forstærket for den aggressive adfærd, som fører til hesten næste gang vil udvise en aggressiv adfærd over for hønettet igen (og igen).

Denne adfærd fortsætter indtil der sker en ændring, der får adfærden til at dø ud.
Som at hesten oplever der altid er grovfoder tilgængeligt og hesten ikke føler sig sulten længere.
(hvis vi ser bort fra det kan nå at blive en svær tillært adfærd)

Grund 2/3 – Manglende fastgørelse af hønet

 

En af de typiske grunde til hønet går i stykker skyldes manglende fastgørelse!
Nu sidder du måske og tænker: “Hvad mener hun nu med manglende fastgørelse? Mit hønet er da ikke smidt på jorden eller inde i boksen.” 🤔🙄🤦🏼‍♀️

Hæng i – jeg lover det giver mening om lidt!

Først skal vi lige definere to typer af hønet:
🐴 Posenet
🐴 Stornet/vægnet

Posenet

Det er den type hønet de fleste af os tænker på, når vi taler om hønet – nemlig de net som har en snor i toppen vi strammer sammen og hænger hønettet op med via en knude eller karabinhage.

Posenet – på billedet ses et “Maxi-3” hønet.

Stornet/vægnet:

Er store hønet med en god stor bredde f.eks. 1-3 m i åbningen/bredden.
Disse hønet monteres oftest på en boksvæg, en løsdriftsvæg eller imellem to hegnspæle.

Vægnet/stornet- på billedet ses et hønet der måler 1,5 m i breden.

Som nævnt vil et posenet oftest være monteret i toppen via en snor. Når din hest spiser sit grovfoder vil hesten typisk få fat i lidt af hønettet, for at kunne trække høet ud. Derfor vil hønettet blive trukket ‘ud’ fra væggen, når hesten ‘trækker’ i nettet skaber det et slid på hønettet, både af hestens tænder og når hønettet svinger retur ind mod væggen igen.

Denne gentagende bevægelse giver et slid på dit hønet. Det samme gælder også for dine stornet/vægnet!

Oftest ser jeg stornet/vægnet er monteret i toppen og lukket med nogle karabinhager ved klappen/folden i toppen.
Hver gang hestene spiser af disse net vil det igen sætte hønet i svingninger og skabe en belastning, der hvor hønettet er fastgjort. For hver svingning bliver hønettet udsat for slid.

Derudover kan “det bevægelige hønet” være en medvirkende faktor til din hest bliver frustreret på sit hønet og kaster sig mere voldsomt over det (fuldstændig som den sultne hest jeg beskrev som årsag nr. 1)

Heldigvis findes der en løsning!

– og den er tilmeld simpel! ⤵

1️⃣ Fyld og hæng dit hønet op. (er det et vægnet/stornet hænger det sikkert allerede).
2️⃣ Se hvor dit hønet “slutter” i bunden – montér et beslag med en karabinhage i. (to eller flere beslag/karabinhager ved vægnet/stornet)
3️⃣ Hæft din(e) karabinhage(r) fra væggen/stolpen til bunden af dit hønet.

 

Traaaaada 🎉

 

Slut med hønet der bliver kastet rundt mod boksvæggen eller tager nogle vilde sving, når de hænger mellem to pæle ude på folden, det giver mindre frustreret heste – og nyd lige den ekstra bonus, at det giver en langt større ro i stalden/på folden i stedet for lyden af hønet der banker ind mod væggen 😬..

Nyd i stedet lyden af heste der gumler 🥰🐴

Du finder mine varianter af posenet og vægnet her:
Posenet: https://www.jeannetteglerup.dk/vare-katego…/solide-hoenet/…/
Stornet/vægnet: https://www.jeannetteglerup.dk/…/solide-ho…/stornet-vaegnet/

 Grund 3/3 – Forkert valg af maskestørrelse

Okay. Indrømmet. Der er langt flere grunde til hønet går i stykker – men her får du lige den 3. mest hyppige grund til hønet går i stykker 🐴..

 

Rigtig mange vælger en lille maskestørrelse til deres hønet af den årsag vi ønsker at “slowfeede” vores heste og forlænge tyggetiden på den mængde grovfoder hesten får dagligt. Dét er også en rigtig god idé! Jeg anvender selv både 3×3 cm masker og 6×6 cm masker til mine hønet.

 

Årsagen til jeg vælger forskellige maskestørrelser kommer lige her ⤵

🐴 3×3 cm masker forlænger tyggetiden, da det er besværliggøre det for hesten at få høet ud – som er hele konceptet i slowfeeding. Her skal man sikre sig hesten har tilstrækkeligt med grovfoder (helst ad libitum) for at undgå hesten bliver frustreret og sulten (Årsag nr 1 til dine hønet går i stykker).

Jeg anvender hønet med 3×3 cm masker oppe ved vores løsdrift, i høskuret og i boksene. Boksene bruges i tilfælde af sygdom, dyrlæge eller smed. Ved at anvende 3×3 cm masker indenfor forsøger jeg at “lokke” hestene udenfor.

 

🐴 6×6 cm masker gør det relativt nemt for hestene at tilgå deres grovfoder – imens det sikre hestene ikke kan vælte alt deres grovfoder ud over det hele – og dét er lige præcis det formål mit hønet ude ved hestenes store høstativ skal sikre:

At hestene altid kan tilgå deres grovfoder og få opfyldt deres behov for mad/grovfoder uden at være sultne – imens hestene ikke vælter alt deres grovfoder ud på jorden/svinespalterne.

Det er spild af godt grovfoder og økonomi (og det vil tage længere tid for os at muge ud omkring høstationen når høet er landet på jorden/svinespalterne).

 

Vi vender i virkeligheden retur til at du skal sikre din hest har NOK grovfoder tilgængeligt døgnet rundt (helst ad libitum), hvis din hest ikke har grovfoder nok står du med en sulten hest, der bliver aggressiv på sit hønet – om du så får lagt 2, 3 eller 10 hønet rundt om hinanden vil øget sult, øge frustrationen hos din hest – og dét er vi på ingen måder interesseret i – så er vi retur ved årsag nr. 1

 

Det var grund nr. 3 af 3 💁🏼‍♀️

 

Opsummering 

  

➡ Sørg for din hest har grovfoder ad libitum eller max 2 timer uden grovfoder i løbet af døgnet, det forebygger mavesår, giver en gladere hest og længere holdbarhed på dine hønet.

➡ Fastgør dit hønet! Sørg for at dit hønet er fastgjort i både toppen og bunden, uanset om det er et posenet eller vægnet/stornet. Det sikre du får et hønet, der holder meget længere tid.

➡ Vælg den rigtige maskestørrelse – jo større masker jo lettere for hestene at få spist deres grovfoder, det giver mindre frustration og derved mere ro – og et mere holdbart hønet. Ønsker du at bruge mindre masker f.eks. 3×3 cm masker skal du sikre dig din hest altid ved der er masser af hø (helst ad libitum) tilgængeligt. Er din hest aldrig sulten vil din hest spise mere roligt af sit hønet.

Hønet hos Merte Stenner - Røjlegaard

Hønettet er lavet på målene 6 m x 1,8 m til Merete Stenner fra Røjlegaard, der nu passer til hendes høstativ.

Ekstra stærke hønet hos Katrine Andy Mogensen

2 m hønet som Katrine har delt i to og hængt på hendes smarte slowfeedere, der fyldes udefra. 

Nettene er i kvaliteten ekstra stærk.