I dette blogindlæg kommer jeg omkring én af metoderne til at få hjulpet din hest til at balancere sine forben ned under skulderbladene, som er vigtigt for at hjælpe din hest til en god og sund forpartsbalance.

Hjælp din hest med at få balanceret sine forben

 

For at vores heste kan bevæge sig sundt og holdbart samt forbinde hele overlinjen mellem forpart og bagpart har vi brug for at give dem et lige fundament at stå og bevæge sig på/under. Det betyder også vores heste har brug for, at få deres forben placeret lige ned under skulderbladene så hesten står vinkelret på jorden med sine forben.

I dette indlæg kommer jeg med én af metoderne til at hjælpe hesten med at få sine forben placeret lige ned under sine skulderblade. Det er altid vigtigt at huske træningen skal tilpasses den enkelte hest, jeg tilpasser som instruktør, træner og terapeut øvelserne fuldstændig efter hestens kapacitet og udfordringer.

I dette indlæg møder du Tinne med haflinger-hoppen Hoya som står opstaldet her hos mig i min vandrefold.

 

For at gøre det visuelt overskueligt har jeg på billederne tilføjet en række farver:

Orange: Tøjle der åbner højre forben
Rød: Tøjle der åbner venstre forben
Blå: Afstand imellem forben (vi stiler efter den rektangulære firkant)
Grøn: Afstanden fra “midten” af hesten ud til højre hånd der åbner
Gul: Afstanden fra “midten” af hesten ud til venstre hånd der åbner

Lilla: Det er her vi arbejder på at få forbenet til at balancere sig – lige under skulderbladet

 

 

Hvad sker der i hestens forpart?

Når jeg ser Hoya lige forfra ønsker jeg at skabe samme bredde imellem forbenene i toppen (oppe ved bringen – se den blå markering) og nede hvor Hoyas forhove lander.
Jeg stiler efter Hoya skal lande vinkelret på jorden, når hesten lander vinkelret på jorden står hesten i en bedre balance og issues som skyde skuldre bliver markant mindre, fordi hesten nu balancerer sit ben lige ned.
Derudover skaber det mulighed for at hesten balancerer sin vægt lige ned i stedet for kun at lande med vægten på indersiden (eller ydersiden) af hoven.

 Derfor skal vi have hesten til at følge forbenet med tøjlen.

Nørdinfo: Har din hest tendens til vinger i hovene kan det hænge sammen med hesten ikke får balanceret sine forben (og bagben) lige ned 🏇🤓.. 

 

Få hesten til at følge forbenet med tøjlen

Der er forskellige former for drej vi kan bruge tøjlen til:

1. Direkte drej
2. Indirekte drej
3. Åbne drej

Det er det åbne drej vi skal bruge for at hjælpe hesten med at åbne sit forben.

 Læs med her hvordan du bruger det åbne drej:

1. Hav en let kontakt på tøjlen.
2. Før din hånd frem mod hestens mund samt til den side hesten skal gå/åbne benet i. (gøres i en flydende bevægelse)
3. Når hesten placerer sit forben med ud til siden placerer du din hånd ind til neutral igen.
4. Kontakten er genetableret.
For den mere erfarne ridehest, der har lært at “følge forbenet med tøjlen” er det over tid nok at føre hånd i den retning der skal rides uden at føre hånden med frem mod hestens mund.

For den uerfarne/urintieret ridehest eller ridehesten der er utryg ved kontakt på biddet er det en god løsning at føre hånden frem og i rideretningen.

Hoya har tendens til at gå “catwalk” med sine forben, venstre er det forben det er mest udtalt ved.

 

Hvad sker der på billederne?

Billede 1 – Tinne åbner højre forben – du kan se afstanden fra midten (grøn vs. gul) bliver større ved den grønne, når du samtidig kigger ned på Hoya’s højre forben kan du se hvordan forbenet fint følger med i rideretningen til højre.
Billede 2 – Hoya har lige stor afstand ved bringen og imellem hovene, hun er i balance og står vinkelret på jorden. Du kan se Tinne allerede har mærket at venstre forben vil lukke, derfor åbner Tinne for venstre forben (grøn vs. gul) afstande bliver større ved gul.
Billede 3 – Tinne holder forsat åbent for venstre forben for at få Hoya til at balancere benet bedre. Man kan se Hoya er blevet “kegle-formet” (blå) fra bringe til afstanden imellem hovene.

Billede 4 – Tinne holder sine hænder neutralt – der er lige stor afstand imellem grøn vs. gul. Vi kan se Hoyas ventre forben næsten lander hvor vi ønsker det skal lande (lilla streg)

Øvelse på cirkelvolte

 

Tinne er blevet rigtig god til at mærke hvornår Hoya lukker med sine forben og er derfor hurtig til at få åbnet på det helt rigtige tidspunkt, det er forsat svært for Hoya at balancere sig helt tilstrækkeligt i skridt.
Når hesten traver sker der en øget aktivitet i thoraxslyngen/brystslyngen som er med til at give en smule bredde i toppen af bringen, det kan derfor være en god strategi når hesten forstår signalet i tøjlen at implementere den samme øvelse i trav.
Har man en hest der lukker på begge forben som Hoya har tendens til kan man ride slangelinier på lige spor og på en stor cirkelvolte.
Det sidste billede illustrere en cirkelvolte (blå) og det gule illustrere “ud af volten” og det grønne “ind i volten”, svingene behøver ikke være vildt store, med denne øvelse får du skiftevis åbnet på højre forben, venstre forben osv. 
  
 Vil du lære meget mere om hvad der skal til for at få din hest i en god forpartsbalance er mit onlinekursus om hestens forpartsbalance for netop dig.