Der findes 3 Signaltyper:

 

De Visuelle – Dem hesten kan se De Taktile – Dem hesten kan mærke De Auditive – Dem hesten kan høre

Kender du til de forskellige signaltyper og har du nogensinde tænkt over der er forskellige typer af signaler? Igennem dette indlæg vil jeg komme ind på forskellen på de forskellige signaltyper, deres fordele og ulemper.    

De Visuelle Signaler – Dem hesten kan se

Måske kan du allerede nu komme i tanke om forskellige former for Visuelle Signaler, du møder i hverdagen eller omgangen med din og andres heste.   Heste er fra naturens side vildt gode til at aflæse, forstå og omsætte visuelle signaler. En af grundene til hestene er gode til det handler ganske simpelt om: Overlevelse. Heste der lever sammen i en flok (stor som lille) har brug for at kunne aflæse hinanden og respondere på den aflæsning andre heste giver.   Jeg er sikker på du har set heste, der går sammen ude på folden og græsser – pludselig kigger en af hestene op. Indenfor meget kort tid kigger de andre heste op, nogle gange ligner det effekten af dominobrikker der vælter, hvor hestene kigger op en efter en.   Det er for hestene en rigtig god strategi for overlevelse at kunne aflæse hinanden på større afstande ude i flokken. Det sikre en større sandsynlighed for at overleve, fordi flokken hurtigt kan respondere på selv en lille bevægelse der kan være potentielt farligt langt ude i horisonten.      

Eksempler fra hverdagen på Visuelle Signaler:

Som hestetræner og rideinstruktør ser og indlærer jeg mange visuelle signaler hos egne heste, elevers heste og i samarbejde med mine elever – her er en række af de signaler jeg oftest støder på, der er visuelle:
  • Peg på hestens forpart/bringe til bak
  • Peg på bagparten til sideførende hjælp
  • Løft af longepisk til at øge tempoet
  • Peg med longepisken mod hesten skulder, for at sende hesten ud/væk fra longeføren
  • Hestens stopper ved ejers skulder, når ejer stopper
  • Hesten går frem, når ejer går frem
  • Trickstræning som smile, ryste på hovedet, kysse (kan) være trænet på visuelle signaler
  •  …og den helt særlige kunst mine heste er veltrænet på: Hånden i lommen = godbidder (oh yes. Det signal kender mine heste særdeles godt)
  Fordele ved Visuelle Signaler: Den allerstørste fordel ved de Visuelle Signaler er de virker tæt på og på afstand. De visuelle signaler kan indlæres hos hesten så de virker, når træneren/ejeren er tæt på og de virker på afstand. Det er en stor fordel når vi f.eks. vil longere vores heste.  

Ulemper ved Visuelle Signaler:

Den allerstørste ulempe ved de Visuelle Signaler er at hestene lærer hele tiden. Selv når vi ikke har planer/ønsker om at lære vores heste noget. Det betyder at vores heste lynhurtigt kan lære “Hånden i lommen = Godbidder” (hvorfor de især hurtigt lærer dette, gemmer vi til et andet blogindlæg), vores heste kan også meget hurtigt få lært “Når mennesket går skal jeg følge med” og dét kan være en ulempe når man som hestens ejer (tror) hesten reelt respondere på det Auditivt Signal eller Taktilt Signal. Ulempen er netop at de Visuelle Signaler virker alle de steder hesten kan se mennesket. Når vi som ryttere sidder på ryggen af vores heste er det meget få Visuelle Signaler som hesten kender fra jorden, som hesten kan se, når vi sidder deroppe. En anden ulempe jeg rigtig ofte støder på er at hesten har lært, at den skal følge med ejeren, når ejeren går frem ved hesten skulder. Når ejeren så vil gå fra venstre side til højre side af sin hest – f.eks. på staldgangen opfatter hesten det som et Visuel Fremsignal og følger med. Idet hesten følger med går hesten imod tovet den er bundet i. Det vil (for hesten) opleves som en Positiv Straf at gå frem.  Derfor siger jeg altid til mine elever: Overvej meget nøje hvilke Visuelle Signaler du lærer din hest at respondere på så hesten altid oplever at “gøre det rigtige” uanset om det er på staldgangen, på folden eller ridebanen.   Træningstip: Er du meget visuel i dine forklaringer med arme og hænder, der “flyver rundt” kan det gøre din hest mindre stresset at have meget få Visuelle Signaler. På den måde ved din hest om der er “en besked til hesten”.  

De Taktile Signaler – Dem hesten kan mærke

De Taktile Signaler er den type signaler vi bruger primært, når vi rider på vores heste og håndtere vores heste fra jorden. Hesten er et af de dyr vi er i allermest kontakt med, når det kommer til træning. Vi trækker med hestene, vi strigler hestene, vi renser hestens hove/løfter hestens ben, vi bruger tøjlerne, schenkler og ben. Jeg er sikker på du allerede nu har et hav af eksempler på Taktile Signaler inde i hovedet. Ethvert signal hesten kan mærke er et Taktilt Signal. Igennem træning lærer hesten hvad de forskellige pres betyder. Hvad de betyder afhænger af placeringen af signalet og mængden af pres.   

Eksempler fra hverdagen på Taktile Signaler:

Som hestetræner og rideinstruktør ser og indlærer jeg rigtig mange Taktile Signaler hos egne heste, elevers heste og i samarbejde med mine elever – her er en række af de signaler jeg oftest støder på, der er Taktile:
  • Schenklerne presser = Frem
  • Schenklerne flyttes til et specifikt sted på hestens brystkasse = Sideførende Hjælp
  • Tøjlerne anholdes = Sænk Tempoet
  • En hånd på bagparten (fra jorden) = Flyt dig til siden
  • Et træk fremad i trækketovet = Frem
  • Et træk bagud i trækketovet = Sænk Tempoet
  • Et træk til siden i trækketovet = Ændre Retning/Gå Til Siden
  • Pres på benet/ejer læner sig op ad hestens skulder = Løft Benet
  • Pres i longetovet = Drej 

Fordele ved Taktile Signaler:

De Taktile Signaler er oftest dem vi bruger, når noget uventet sker. Hesten hopper eller springer rundt. Hesten er ved at stikke af – så er det de Taktile Signaler vi oftest bruger! Det betyder også det er vildt vigtigt du træner de Taktile Signaler på de dage, hvor alt er godt og hesten er tryg. “Træner” du kun de Taktile Signaler, når hesten er “Ude af den” vil de ikke virke særligt godt, da signalerne er “ukendte” og kan stresse din hest yderligere. De Taktile Signaler er gode til alle typer af heste og er særdeles effektive at have godt trænet, hvis du arbejder med en sensitiv eller “vild” hest. Det giver ofte en stor ro, når hesten ved hvad der forventes af den – og hesten ved hvad “beskederne betyder”.  

Ulemper ved Taktile Signaler:

Ulempen ved de Taktile Signaler kommer til udtryk af det er svært at kommunikere med hestene på lang afstand. F.eks. i longen anvendes der markant mindre Taktile Signaler, end der gør under ridning. Når vi longere vores heste bruger vi primært de Visuelle Signaler og De Auditive Signaler. De Taktile Signaler i longen kan være drej eller gør volten mindre. Du har derfor brug for at være tæt på hesten for, at kommunikere med de Taktile Signaler.  

De Auditive Signaler – Dem hesten kan høre

De Auditive Signaler – dem hesten kan høre. Jeg er sikker på du bruger et eller flere Auditive Signaler, når du træner eller omgås din hest. De Auditive Signaler er bestemt også rigtig vigtige i træningen af vores heste. Jeg bruger oftest de Auditive Signaler til at “Danne bro” imellem hesten Visuelle Signaler og Taktile Signaler.  De Auditive Signaler har du med dig alle steder. De virker fra ryggen og fra jorden. Tæt på og på afstand.  

Eksempler fra hverdagen på Auditive Signaler:

Som hestetræner og rideinstruktør ser og indlærer jeg mange Auditive Signaler hos egne heste, elevers heste og i samarbejde med mine elever – her er en række af de signaler jeg oftest støder på, der er Auditve:
  • Smæld med tungen/”Hyp-lyde” = Frem
  • Prrrr/woah = Sænk Tempoet
  • Skridt = Skridt
  • Trav = Trav
  • Galop = Galop
  • Fløjte = Indkald 
  • Hypper = Indkald Til Alle Heste I Stalden Ifbm. Fodring
  • Klikket fra en klikker i klikkertræning = Markør For “Ja Tak, Ønsket Adfærd”
  • Bak/bakke = Bak
 

Fordele ved Auditive Signaler:

De Auditive Signaler har den enorme fordel at du altid har stemmer med dig. Medmindre du er blevet godt og grundig hæs. For det de Auditive Signaler virker bedst muligt er det vigtigt du siger/udtaler dem i samme toneleje hver gang og husker ét signal kan kun have én respons. (Dette gælder iøvrigt for alle signaltyperne!) Dine “Hypelyde” kan ikke betyde gå frem, bak, gå til siden og løft ben (og det ser jeg ofte hesteejere der siger “hyp-lyde” når hesten skal både gå frem, bakke, gå til siden og løfte et ben)  Hvis “Hyplydene” skulle betyde alle 4 ting skulle hesten hver gang “gætte” hvilken adfærd, der var ønsket i den konkrete situation – og dét vil være ekstremt stressende for enhver hest.   Træningstip: Indlær et Auditivt Signal til skridt, et til trav, et til galop. Det kommer til at gøre din hest meget mere bevidst om hvilken gangart du ønsker – og hvad din hest skal gøre. Hvis “Hyplyden” betyder “Øg tempoet” og “Mange Hyplyde” betyder “Trav” bliver det svært for din hest at gennemskue om der kommer én eller 10 “Hyplyde”.  

Ulemper ved Auditive Signaler:

Som du måske kan læse lidt ud af det ovenfor kræver det for ejeren/rytteren/træneren af hun er yderst konsekvent med sine Auditive Signaler ellers bliver de meget nemt “udvandet” og ophører med at have en god effekt.  

Hvert Signal (uanset signaltype) kan kun have én respons. Dit signal kan ikke betyde “Frem, bak, stop og drej”. Signalet kan kun betyde én ting.

 

Til gengæld, kan du godt have mange forskellige signaler, der betyder det samme. Faktisk vil jeg anbefale dig du har flere signaler, der betyder det samme. Derved har du flere “knapper” i din værktøjskasse.